Anasayfaya dön
Sosyal Medya
Hata
Hata
Blog

Polisin Gelmesinin Zorunlu Olduğu Trafik Kazaları Nelerdir?

 

Trafik kazası, bir aracın bir araca çarpması, insana çarpması, hayvanlara çarpması ya da herhangi bir şeye çarpması sonucu yaşanmaktadır. Kazanın sonuçlar hem maddi hem de manevi açıdan oldukça büyük olabiliyor.

 

 Trafik Kazasında Polis Gelmeden Neler Yapılmalı?

 

 Bir trafik kazası iki aracında maddi hasara uğraması takdirinde iki sürücünün de karşılıklı anlaşması ve tutanak düzenlemeleri gerekmektedir. Kaza tespit tutanağını hazırlamak için kaza esnasında maddi bir hasarın oluşmuş olması gerekir.

 

 Kazaya karışan taraflar, kazanın nasıl gerçekleştiğini kayıt altına almaları gerekir. Bu tutanağın zorunlu olması, kazadan sonra sigorta sürecinin sağlıklı ve kolay geçmesini sağlar.


İlginizi Çekebilir: Kaza Yaptığımızda Emniyet ve Güvenliği Nasıl Sağlarız ?

 

 Hangi Kazalarda Polis Aranmalıdır?

 

 Maddi hasara uğrayan trafik kazalarında genellikle trafik polislerinin müdahalesi gerektirmeyen bir durumdur. Fakat yol durumunu etkileyen bir trafik kazası yaşanmışsa, trafik polisini arayarak kaza yerine destek yollamasını veya gelmesini talep edebilirsiniz.

 

 Maddi hasara uğramış trafik kazaları, iki araç kullanıcısı arasında anlaşarak tutanak tutulması gerekli olacaktır. Trafik kazası sonrasında trafik polisini olay yerine çağırmak için, kaza anında yaralanma, can kaybı ya da kamu malına zarar verilmiş olması gerekmektedir.

 

 Eğer sürücüde alkol durumu varsa, ehliyetinin olmaması durumunda, akıl sağlığından ya da psikolojisinden şüphe duyulursa ve iki araç kaza yaptığında birinin kaza sigortası yoksa bu gibi durumlarda mutlaka polis, jandarma ya da trafik polisi çağırmanız gerekmektedir.

 

 Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Olur?

 

 İki kişinin karıştığı kazada kaza tespit tutanağı kullanılan bir sistemdir. Tek taraflı bir kazada tutanak geçerli olmayabilir. Maddi hasarlı kazalarda kazaya karışan kişiler orak bir şekilde, kaza tespit tutanağı hazırlamaları, kayıt etmeleri gerekir. Sigorta işlemleri ve sigortanın hasarı karşılaması için tutanağın uygun, doğru, tarafsız ve düzgün bir şekilde tutulması, iki tarafında mağdur olmaması gerekir.

 

 Tutanağı hazırlama işleminde istenilen bilgi kazaya karışan tüm araç sahiplerinin doldurması ve imzalama işlemini yapmaları gerekmektedir. Ayrıca tutanak tutulduktan sonra olayın yaşandığı yerin farklı açılardan kazaya uğramış iki aracında fotoğrafları çekilmesi işleri daha da kolaylaştıracaktır.

 

 Günümüzün teknolojisi gereğince, mobil kaza tutanağı da tutmak mümkün. Uygulaması indirilerek, kazanın tutanağını, gerçekleştiği yeri, saati, tarihi, ehliyet ve ruhsat, trafik sigortalarının fotoğrafları gibi şeyleri anında halledebilirsiniz. Eğer kazada alkollü ve ehliyetsiz bir kişi var ise, trafik kurallarına uymadığına dair ayrı bir tutanak tutulması gerekir.


İlginizi Çekebilir: Ümraniye Araç Kiralama

 

 Trafik Polisi Tutanağı Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

 

Kazanın yaşandığı yerin, saati ve tarihi, kaza esnasında araçlarda olan sürücülere ait bilgileri sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde doldurulması,

 

Kazadaki kusur oranları yazılmaması gerekir,

 

Sürücüler ehliyetleri, ruhsatları ve sigorta poliçelerinin tutanağa eklenmiş olması gerekir,

 

Tutanaktaki ilgili alana, kazanın nasıl gerçekleştiğini doğru bil dile ile yazılması gerekir,

 

Tutanakta bulunan kazanın görsel taslağı, cadde ve sokak isimleri, araçların yönleri ve yol çizgileri eksik olmadan doldurulmalı. Araçların almış olduğu darbeler ok işareti ile belirginleşmelidir.

 

Araçların kazanın gerçekleştiği yerlerine dokunmadan farklı açılardan fotoğrafları çekinmelidir. Aksi takdirde araç yerinden oynatılırsa geçersiz sayılabilir.

 

Trafik Polisi Kazada İstediği Belgeler?

 

 Kaza sonrasında sigortadan tazminat alabilmeniz için belgelerinizin eksiksiz olması gerekmektedir. Bu yüzden aracınızın sigortası olması durumunda mağdur taraf olmaktan muaf olursunuz.

 

 - Kaza sigortasında hazar var ise istenilen belgeler;

 

 1- Trafik kazası tespit tutanağı ,

 2- Poliçe aslı ya da fotokopi örneği,

 3- Poliçe prim makbuz,

 4- Alkollü ise bunun raporu,

 5- Ruhsat ve ehliyet raporları,

 

 - Kasko sigortalarında hasar durumunda istenilen belgeler;

 

 1- Beyanname,

 2- Hasarlı aracın resimleri,

 3- Eğer var ise yük irsaliyesi,


İlginizi Çekebilir: Ümraniye Oto Kiralama


 Önemli Not: 

  • Sitemizde yer alan Blog yazıları Metin yazarları tarafından hazırlanmakta olup  sitemizi takip eden, yazılarımızı okuyan kişi yada kişiler için verilen bilgilendirici içerik dökümanlardır. 
  • Metinler airrentacar.com için hazırlanan özel metinler olup, kopya olarak başka yerlerde servis edilmesi yasaktır. 
  • Kelimeler ve cümleler mümkün olduğunda kontrol edilerek hazırlanmaktadır. 
  • Metin yazarları tarafından hazırlanan bu blog yazıların Hukuksal olarak bir geçerliliği olmadığını hatırlatmak isteriz.