Anasayfaya dön
Sosyal Medya
Hata
Hata
Blog

 Trafik Sigortası Hakkında Bilmemiz Gerekenler

 

Trafik sigortası özellikle trafiğe çıkan her bir motorlu araç zorunlu olarak yaptırılmaktadır. Ancak yaptırılmadığı takdirde bu durumun fark edilmesi halinde cezalar uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra trafikten men dahi edilebilmektedir.

 

 Dezavantaj olarak denilebilir ki bu cezalar ile birlikte trafik polisleri vasıtası ile aracınız otoparka çekilebilir çekici ücreti ve otopark ücreti ödenmesi durumu ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca karışılan kazalar neticesinde oluşabilecek hasarlar ve bedeller kaza yapan bireyler tarafından karşılandığı durumlar bulunmaktadır.

 

 Trafik Sigortası Nedir?

 

 Kara yolları Motorlu ve Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, zorunlu trafik sigortası ya da trafik sigortası olarak bilinmektedir.

 

 Temel olarak bakıldığında bireylerin trafik güzergahı içinde araç ile oluşabilecek hasarlı kazaları karşılayan bu sigorta çeşidi Kara yolları trafik kanununa göre oluşturulması zorunlu olan bir sigorta türü olması sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin en yaygın sigorta türleri olarak yerini almaktadır. Bu sebeple sigorta firmalarının neredeyse bütünü trafik sigortası hizmetleri vermektedir.

 

 Trafik Sigortasının Kapsamında Neler Var?

 

 Trafik sigortaları bizlere üç ana teminat sunmaktadır. Bu bağlamda teminat tutarları araçların çeşidine göre pek çok farklılık göstermektedir. Örnek verilecek olursa otomobillerin teminatları otobüslerin teminatlarına göre çok daha düşük olmaktadır. Bu sebeple de sigorta firmalarından trafik sigortası teklifi almak bireyler için en uygun olan opsiyonları tercih etmek durumunda kalınmaktadır.

 

 Bunun haricinde temel teminata ilave olarak asistan hizmetlerinden daha geniş olarak faydalanılmaktadır. Uzun bir süre için firmalardan trafik sigortası yaptırılması durumunda ek teminatları bulunan ilerletilmiş sigortadan büyük indirimler ile ya da ücretsiz olarak faydalanılmaktadır.

 

 Trafik Sigortası Yaptırmazsanız Ne Olur?

 

 Trafik sigortası trafikte yer alan bütün motorlu araçlar için olmak üzere zorunlu olarak yaptırılması gerekmekte olan yaptırılmadı takdirde büyük cezalar uygulanıp trafikten bile men edilebilmektedir. Motorlu araç, trafik polisleri tarafından otoparka çekildiği için otopark ücreti ve de çekici ücreti ödemek gerekebilmektedir.

 

 Otopark ücretleri motorlu araçlar otoparkta ne kadar süre ile kaldığında bir o kadar ücret artmaktadır. Bununla birlikte şayet sigortanın olmadığı durumlarda her hangi bir kazaya karışılması halinde hem sigortasız trafiğe çıkılması sebebiyle cezai hüküm verilebilmekte, ayrıca kaza nedeniyle de doğabilecek hasarları karşılamak gerekebilmektedir.

 

 Kasko Nedir?

 

 Kara Taşıtları Kasko sigortası kasko sigortası olarak da bilinmektedir. Bireylerin araçlarını herhangi bir çalınma, çarpışma ya da bunun gibi benzer durumlarda devreye girmektedir. Bu bağlamda araçlar güvence altında tutulmaktadır. Ayrıca karışılan kazalar için de daha sonrasında teminatların karşıladığı durumlarda ve belirlenen sınırlar dahilinde kaza masrafları karşılanabilmektedir.

 

 Kasko Kapsamında Neler Var?

 

 Özellikle kasko sigortası kapsamında yollarda kalma yardımları gibi durumlardan doğal afetlere kadar olmak üzere pek çok sayıda teminat türleri mevcuttur. Ayrıca teminatları sigorta poliçelerini imzalama işlemi gerçekleşmeden önce belirlenmesi gerekmektedir. Kasko sigortalarına dahil olmadan öncesinde pek çok farklı sigorta şirketlerinden teklifler almak ve teminatların uygunluğuna göre ücretleri öğrenmek uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

 

 Yaşanılan yerlere, sürücü profillerine, ya da sahip olunan motorlu araçların durumuna göre teminatlar için ödenecek ücretler de değişkenlik gösterebilmektedir. Örnek olarak verilecek olursa, doğal afetlerin çoğunlukla yaşandığı bir alanda ya da coğrafyada yaşandığı takdirde doğal afet teminatları için gereğinden daha yüksek bir ücret ödenmesi gerekebilmektedir.

 

 Bilinenin aksine motorlu araç sahiplerinin kasko sigortası yaptırması zorunluluğu bulunmamaktadır. Şayet kasko yaptırılması durumunda Zorunlu Trafik Sigortası ile birlikte hem araçlarınızın hem de diğer kişilere vereceğiniz zararlar karşılığında ya da başkalarının sizin aracınıza verebileceği zararlar karşılığında teminatlar kapsamında karşılanabilmektedir. Ancak teminatların neler olduğu ve kasko kapsamı hakkında bilgilerin öğrenilmesi gerekmektedir.

Önemli Not:

Sitemizde yer alan Blog yazıları Metin yazarları tarafından hazırlanmakta olup sitemizi takip eden, yazılarımızı okuyan kişi yada kişiler için verilen bilgilendirici içerik dökümanlardır.

Metinler airrentacar.com için hazırlanan özel metinler olup, kopya olarak başka yerlerde servis edilmesi yasaktır.

Kelimeler ve cümleler mümkün olduğunda kontrol edilerek hazırlanmaktadır.

Metin yazarları tarafından hazırlanan bu blog yazıların Hukuksal olarak bir geçerliliği olmadığını hatırlatmak isteriz.