Anasayfaya dön
Sosyal Medya
Hata
Hata
Blog

Araba Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç kiralama günümüzde oldukça popüler bir ulaşım aracıdır. “Araba aldıktan sonra ne yapacağım, buralarda zaten fazla durmuyorum” sözü araba sahibi olmamak için güzel bir sebep oluyor. Araç sahibi olmak, özellikle kalabalık şehirlerde yaşayanlar veya işe düzenli otobüslerle gidip gelenler için bir zorunluluk haline geliyor.

 

Elbette kur farklılıkları araç fiyatlarını etkilediği için araç kiralamak insanlara daha cazip gelmektedir. Ancak araç kiralamak göründüğü kadar kolay değildir. Özellikle, dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Araç kiralarken dikkatli olmazsanız yolculuk sırasında beklenmedik durumlar yaşanabilir. Bu nedenle araç kiralarken bu tavsiyelere mutlaka uyun.

 

 Araba Kiralardan Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

 - Aracın yaşı kiralama unsurları arasında önemlidir. Kiralayacağınız aracın 3 yaşından büyük olmamasına dikkat etmelisiniz.

 - Aracın kilometresi de bakılması gereken ayrı bir unsurdur.

 - Aracın güvenlik sistemleri ve donanımı güvenliğiniz açısından mutlaka özenle bakılması gereken başka bir konudur. ABS, hava yastığı, emniyet kemerinin bulunması ve çalışır durumda olması gerekir.

 - Kasko ve yol sigortası için tam servis farların, sileceklerin, aracın mevcut donanımı hariç parçaların olduğundan emin olun.

 

 Bu maddeler araç kiralamak için açıkçası yeterli değildir. Dikkat etmeniz gereken şeyler var. Bunlar da sizin araba da aradığınız özellikler dışında kiralamayı yapan yerlerin sizde aradığı özellikler.

 

 Araç Kiralarken Sahip Olmanız Gerekenler

 

 - En az 18 yaşında olmalısınız.

 - Ehliyet sahibi olmalısınız.

 - Ehliyetinizi almış olduğunuz tarihten itibaren en az 2 yıl geçmiş olması gerekir. Bu süre farklılık gösterebilir ancak bir yılın altında sürücü belgesi sahibi olanlar ya da hiç ehliyet sahibi olmayanlar araba kiralayamaz.

 - Aracın sözleşmede belirtilen tarihte teslimini yapmalısınız.

 - Aracın yakıt miktarına göre teslimi yapılmalıdır. Yani aracı kiralarken içerisinde var olan yakıt miktarına eşdeğer miktarda yakıtla teslim edilmelidir.

 - Türkiye'den kiralanan araçla yurtdışına çıkılmamalıdır.

 - Kiralık araca göre farklı yaş grupları bulunmaktadır. Her araç herkese kiralanamaz. Kiralamak istediğiniz araç bu kriterden dolayı, üstteki maddeler size uysa bile teslim edilmeyebilir.

 

 Kiralık Araçta Oluşan Hasarın Sorumluluğu Kime Aittir?

 

Sigorta, kiralık araca verilen zararları tazmin eder. Trafik sigortası, kusurlu sürücünün trafik sigortasının bedelini öder. Kusurlu sürücü, yalnızca hasarın kasko limitini aşması durumunda ücretlendirilecektir.

 

Değer kaybının bedelini kim öder sorusu akıllara takılır. Kaza sonucu araçta meydana gelen hasar, aracın değer kaybına neden olabilir. Yani araç tamir edilse dahi hasarlı kabul edildiğinden değeri kaybolmaktadır. Kiralık aracın değer kaybetmesi durumunda sigorta şirketleri zararın tamamını karşılayacaktır.

 

 Araç Kiralama Motor Arızasından Kim Sorumludur?

 

Kiralık arabanın motor arızası durumunda masrafların büyük bir kısmını sigorta şirketi karşılamaktadır. Ancak sigorta mevzuatının verdiği değerlendirmelere göre arızanın sebebinin sürücü olduğu anlaşılırsa, şirketler genellikle sürücü ile ortak anlaşmayı tercih ediyor.

 

Kiralanan aracın çizilmesi gibi olumsuzluklar için araç kiralarken firmalar aracı teslim etmeden önce bir form dolduruyor. Bu formatta aracın tüm hasarlı parçaları ve çizikleri açıkça işaretlenmiştir. Daha sonra araç sürücüye teslim edilmeden önce tüm bu bölümler gösterilir ve form üzerinde karşılaştırma yapılır.

 

Şoför kiralık aracı teslim ettiğinde araçta farklı bir çizik tespit edilirse firma yetkili servise hasarı bildirir. Hizmet faturası sürücüye iletilirse ödemeyi sürücünün yapacağı varsayılır.

 

 Başkası Adına Araba Kiralanabilir mi?

 

Araç başkası adına kiralanabilir ancak araç, kiralama sözleşmesinde ve beraberindeki belgede adı geçen sürücü veya sürücüler tarafından kullanılabilir. Bu nedenle aracı kullanan kişi aracı teslim alırken sözleşmeyi imzalamalıdır. Ayrıca aracı teslim aldıktan sonra ödenecek tutar araç kiracısı tarafından teslim alınır. Ödemenin alındığı kart sahibi ile aracın alıcısı aynı kişi olmalıdır.

 

Önemli Not:

Sitemizde yer alan Blog yazıları Metin yazarları tarafından hazırlanmakta olup sitemizi takip eden, yazılarımızı okuyan kişi yada kişiler için verilen bilgilendirici içerik dökümanlardır.

Metinler airrentacar.com için hazırlanan özel metinler olup, kopya olarak başka yerlerde servis edilmesi yasaktır.

Kelimeler ve cümleler mümkün olduğunda kontrol edilerek hazırlanmaktadır.

Metin yazarları tarafından hazırlanan bu blog yazıların Hukuksal olarak bir geçerliliği olmadığını hatırlatmak isteriz.