Anasayfaya dön
Sosyal Medya
Hata
Hata
Blog

Kışın Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Dikkatli şekilde araba kullanmak, trafik kurallarına uymak, aracınızı düzenli muayene ve bakımını yaptırmak, oluşabilecek kazalara karşı tedbir almanızı sağlayacaktır. Özellikte kış mevsiminde yaşanan buzlanma problemi, kar yağışları gibi durumlar güvenliğinizi tehdit edebilmektedir.

 

 Kış Bakımını Aksatmayın

 

 Araç bakımını devamlı ve düzenli bir şekilde yaptırmak, arabanız da olan sorunları öğrenmenizi sağlar. Bu nedenle de gerekli olan bütün bakım ve tamir işlemlerini yaptırıp trafiğe güvenli ve sağlam bir şekilde çıkmanızı sağlayacaktır.

 

 Aracınızın rutin muayeneye ekstra olarak, bakımını da atlamamanınız gerekir. Kışın araba bakımı, diğer mevsimlere göre daha çok ciddiye alınmalıdır. Kışlık bakım, aracınızın genel kontrolü ve kış mevsimine hazır duruma getirmektedir.

 

 Aracınızın motor sağlığını, aküsünün durumunu, frenlerini, farların doğru bir şekilde yanıp sönmesi, cam sileceklerini, düzenli yağ değişimi ve klima bakımını da kontrollü şekilde muayene ve bakım yaptırarak kendinizi güvene alabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir: Kış Mevsiminde Araç Kullanırken Yaşanılan Zorluklar

 

 Kış Lastiği

 

 Kış aylarında yolların karlı olması ya da yolların buzlanması durumlarına karşı, yolu kuvvetli kavrayabilen, kaymayan kış lastikleri, güvenli sürüşün temelidir. Yola sağlam tutunan kar lastikleri, buzlanmış yollarda kısa bir süre zarfında durmanıza yardımcı olacaktır.

 

 Kar ya da kış lastiği fren mesafesini kısaltma görevi görmektedir. Karlı günler de sadece kış lastiği yetmeyebilir. Bunun için ek olarak kar zinciri kullanmanız tavsiye edilir. Kışın zorlu koşullarda daha güvenli ve daha konforlu sürüş sağlamaktadır.

 

 Kış Koşullarında Araba Kullanmak İçin Tavsiyeler

 

Kış aylarında aracınıza binmeden önce ayağınızı temizleyerek girmeniz gerekir. Bu sayede fren ve gaz pedallarını kullanırken ayağınızın kaymasını önler.

 

Kış mevsiminde diğer mevsimlere göre hızını normal seviyede tutmanız gerekir. Hız yapmak kış mevsiminde oldukça tehlikelidir. Buzlanma ya da yoğun kar yağışında hız yapmanız olası bir kazaya neden olabilir.

 

Takip mesafesi, kış aylarında fazlası ile önem taşır. Takip mesafesi, normal hava koşullarında yapılan hızın yarası olması gerekir. Yağmur, kış ve buzlanma neticesinde bu hız takip mesafesinin 40 metre olması gerekir.

 

Yağmur ve kar gibi hava koşullarında, aracın yola tutunma hakimiyet seviyesi düşüktür. Bu yüzden ani direksiyon ve fren hareketleri hakimiyetinizi yitirebilir.

 

Aracın patinaj yapmasına engel olmak için, gaz pedalında olan ayağınızı gazdan yavaş bir şekilde kaldırmanız gerekir.

 

Aracın iç ısısı, rahat yolculuk yapmanızı sağlar. Aracın iç ısı derecesi ne sıcak ne soğuk olmalıdır. Orta seviye sizi dinç tutacaktır. Çok fazla sıcak olması, sizi biraz uyuklatabilir. Çok soğuk olması da üşümenizi ve ısı ayarlarını kurcalamanızı neden olabilir. Bu şekilde olası bir kazaya yol açabilmektedir.


İlginizi Çekebilir: Üsküdar Araç Kiralama

 

 Lastiklerin Hava Seviyesi

 

 Bir aracı taşıyan ve yolu süren, o aracın lastikleridir. Kışın soğuk hava şartlarından dolayı farklı fiziksel hacim değişiklikleri meydana gelmektedir. Lastik basıncını düşürmek veya lastiğin havasının olması gerektiği seviyede olmaması, temas noktalarında olan boşluklar ve sırt noktasında problemler yansıtabilir.

 

 Yola çıkmadan mutlaka lastik kontrolü yapmanız gerekir. Herhangi olası bir problemde lastik bayisine ya da benzin istasyonlarında olan hava standından düzenleme işlemlerini yapabilirsiniz.

 

 Kış Mevsiminde Aracınızın İlk Çalışma Anı Nasıl Olmalı?

 

 Soğuk hava şartların da aracınızın ilk çalışma esnasında yapılması gereken, ayağınızın biri boş viteste olması ve diğer ayağınızın da debriyaja tam basılı şekilde olması gerekmektedir. Bu işlem aracınızın şanzıman yükünden kurtarır.

 

 Motorun daha rahat çalışmasına ve dönmesini sağlamaktadır. Aracınızı ilk çalıştırdığınız sırada, 30 ya da 60 saniye boyunca rölantine süresince beklemeniz gerekir. Kışın aşırı dikey yokuşlardan inerken, minimum en düşük hızda olmanız gerekir. Dikey yokuşa göre vites belirleyin ve boş vitesle sakın iniş yapmayın.

 

İlginizi Çekebilir: Üsküdar Oto Kiralama 


Önemli Not: 

  • Sitemizde yer alan Blog yazıları Metin yazarları tarafından hazırlanmakta olup  sitemizi takip eden, yazılarımızı okuyan kişi yada kişiler için verilen bilgilendirici içerik dökümanlardır. 
  • Metinler airrentacar.com için hazırlanan özel metinler olup, kopya olarak başka yerlerde servis edilmesi yasaktır. 
  • Kelimeler ve cümleler mümkün olduğunda kontrol edilerek hazırlanmaktadır. 
  • Metin yazarları tarafından hazırlanan bu blog yazıların Hukuksal olarak bir geçerliliği olmadığını hatırlatmak isteriz.